27 november 2023

Als Vereniging van Eigenaren (VvE) wil je de bewoners, de bestuurdersleden en het appartementencomplex goed beschermen tegen financiële gevolgen bij schade. Kies daarom voor een VvE-verzekering op maat voor een juiste dekking en een goed gevoel.

Wat zijn VvE-verzekeringen?

Wist je dat er in Nederland ongeveer 125.000 VvE’s bestaan? In totaal zijn zo’n 1,5 miljoen woningen onderdeel van een Vereniging van Eigenaren. Dat is ongeveer 15 procent van alle woningen in ons land.

Voor een Vereniging van Eigenaren zijn er verschillende VvE-verzekeringen beschikbaar. Denk hierbij aan een collectieve opstalverzekering, een aansprakelijkheidsverzekering en een rechtsbijstandverzekering. Voor iedere VvE maken we een pakket op maat.

Is een VvE-verzekering verplicht?

Verschillende verzekeringen zijn voor een VvE verplicht. Het gaat hierbij om de opstalverzekering VvE en de aansprakelijkheidsverzekering VvE. Andere VvE-verzekeringen zijn optioneel.

Welke verzekeringen zijn er voor de Vereniging van Eigenaren?

Naast de reeds genoemde verzekeringen voor een VvE zijn er nog meer opties voor extra dekking. Denk bijvoorbeeld aan een glasverzekering of een milieuschadeverzekering. Laten we alle verzekeringen voor VvE’s eens doornemen.

Opstalverzekering VvE (verplicht)

De opstalverzekering VvE is wettelijk verplicht. Soms noemt men het ook we de gebouwenverzekering. Deze gebouwenverzekering dekt de schade aan gemeenschappelijke delen van het pand. Denk hierbij aan gevels, vloeren en muren.

Schade kan op verschillende manieren ontstaan. Bijvoorbeeld schade door een brand, een storm of een blikseminslag. Ook schade door diefstal, vandalisme of een ontploffing tellen mee. Dan is het natuurlijk fijn dat een verzekeraar de schade vergoedt.

Aansprakelijkheidsverzekering VvE (verplicht)

Nummer twee van de benodigde VvE-verzekeringen is de aansprakelijkheidsverzekering. Deze aansprakelijkheidsverzekering dekt schade aan derden of spullen van derden door gebreken aan het pand.

Stel bijvoorbeeld dat er een losse dakpan van het dak waait en op de motorkap van een geparkeerde auto belandt. Zulke schades zijn met een aansprakelijkheidsverzekering goed te verzekeren bij onze verzekeringsmaatschappij.

Bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering VvE

Een andere VvE-verzekering is de bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering. De bestuurders van een VvE lopen namelijk best een risico. De bestuursleden kunnen persoonlijk aansprakelijk gehouden worden voor schade die ontstaat door hun handelen.

In de gemiddelde VvE gaat veel geld om. Daarom kunnen schades ook hoog oplopen. De bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering dekt vermogensschade van derden als er eventueel sprake is van onbehoorlijk bestuur.

Rechtsbijstandsverzekering VvE

Laten we ook de rechtsbijstandverzekering niet vergeten. Deze verzekering dekt de juridische hulp bij conflicten die te maken hebben met de activiteiten van de Vereniging van Eigenaren.

Soms denken eigenaren of bestuurders dat hun eigen rechtsbijstandsverzekering genoeg is. Deze geeft echter geen dekking in gevallen waarbij de VvE partij is. Het individueel afsluiten van een rechtsbijstandsverzekering heeft in deze gevallen dus geen nut.

Ongevallenverzekering VvE

Bij een Vereniging van Eigenaren voeren vrijwilligers, vaak de bewoners zelf, regelmatig verschillende werkzaamheden uit voor het onderhoud. Stel dat een vrijwilliger tijdens het verven van een trapje valt of zich brandt aan een hete lamp. Wat moet je dan?

Vaak zijn de vrijwilligers hier niet voor verzekerd bij hun eigen verzekeraar. Met de ongevallenverzekering voor de VvE zorg je ervoor dat iedereen die zich belangeloos inzet voor de VvE verzekerd is bij een ongeval.

Glasverzekering VvE

Een veelgekozen optie voor een aanvullende VvE-verzekering is de glasverzekering. Deze verzekering dekt zowel schade aan glas van gezamenlijke ruimtes als van de appartementen van de verschillende eigenaren.

Vroeg of laat ontstaat er vaak toch ergens schade aan glas. Bijvoorbeeld een barst door een botsing of zelfs een baksteen door de ruit. Daarom is het verstandig om deze schade te verzekeren. Ook de kosten voor een deugdelijke noodvoorziening zijn verzekerd.

Milieuschadeverzekering VvE

Ook een belangrijke optie is de milieuschadeverzekering. Deze verzekering biedt uitkomst bij toegebrachte milieuschade. Denk hierbij bijvoorbeeld aan schade na de sanering van een brand en vervuild bluswater.

Deze verzekering komt vooral van pas bij oudere gebouwen. Bijvoorbeeld als er nog asbest ligt. Ook inkomende milieuschade is verzekerd. Hierbij gaat het om verontreiniging door anderen waardoor de VvE milieuschade oploopt.

Verzekering Vereniging van Eigenaren VvE

Waarom kies je voor onze VvE-verzekeringen?

Bij Mangotree verzekeringen kijken we naar het hele plaatje van jullie VvE. In een persoonlijk gesprek bespreken we de relevante risico’s en stellen we een pakket op maat samen om die risico’s af te dekken. Samen komen we zo tot de juiste dekking tegenover een gunstige premie.

Een ander voordeel is dat wij bewoners van de VvE collectiviteitskorting geven op particuliere verzekeringen. Het loont dus om meerdere verzekeringen bij Mangotree verzekeringen af te sluiten.

Wat kosten onze VvE-verzekeringen?

De situatie is anders bij iedere VvE. Daarom heeft vrijwel iedere VvE ook een andere maatoplossing nodig. Om die reden bestaat er niet zoiets als één premie voor alle VvE-verzekeringen. Het is dus lastig om vooraf een inschatting te geven in de kosten.

Uiteraard kunt u ons benaderen voor persoonlijk advies. Dan bespreken we samen de mogelijkheden en komen we al gauw tot een indicatie van de premie. Neem gerust contact met ons op voor een goed gesprek.

Veelgestelde vragen over een VvE-verzekering

Geregeld krijgen wij van bestuursleden van een VvE vergelijkbare vragen te horen. Daarom hebben we een aantal veelgestelde vragen gebundeld. Hieronder vind je de antwoorden.

Is het mogelijk om zonnepanelen mee te verzekeren?

Ja. Je mag de waarde van de zonnepanelen optellen bij de herbouwwaarde van het gebouw.

Welke schade is niet verzekerd?

Niet alle schade aan het appartementencomplex valt te verzekeren. Bijvoorbeeld schade door een aardbeving of door grondwater. Ook schade door slecht onderhoud is voor eigen rekening.

Verder is schade door een wietplantage niet verzekerd. Als je kunt aantonen dat je niet op de hoogte was van de illegale hennepkwekerij, dan is de schade soms wel meeverzekerd.

Wat heb je nodig om een offerte aan te vragen?

Om een offerte aan te vragen, heb je in ieder geval het KvK-nummer van de VvE nodig. Alle ondernemingen en rechtspersonen dienen in Nederland ingeschreven te staan bij de Kamer van Koophandel. Dit geldt dus ook voor een VvE.

Hiernaast is de herbouwwaarde van belang. Dit is het bedrag dat nodig is om het gebouw in oorspronkelijke staat te herstellen. Dit is iets anders dan de marktwaarde of verkoopwaarde. Je vindt de herbouwwaarde waarschijnlijk in de bestaande polis.

Wij helpen u aan een goede verzekering voor de Vereniging van Eigenaren (VvE)

Een VvE-verzekering afsluiten hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Neem gerust contact met ons op om samen de situatie van jullie VvE te bespreken. Samen komen we tot de juiste dekking tegenover een gunstige premie!

Contactformulier nieuwsbericht

Meer informatie

Mangotree Verzekeringen
085 004 39 85
info@mangotree-verzekeringen.nl

Suggestie formulier

Mogen we je iets vragen?

Heb je de informatie die je zocht kunnen vinden?

Fijn dat je gevonden hebt wat je zocht!

We wensen je nog een prettige dag!